GBM 70 år

Hur väljer man rätt båt?

Hur väljer man rätt båt?

Att försöka välja ut en båt som passar dig och din familjs behov kan vara nog så svårt. Det finns en uppsjö av båtmodeller på marknaden dels från etablerade tillverkare, men även från tillverkare som vi knappt har hört talas om tidigare. Än mindre vet något om.

För att i någon mån göra det lite enklare för dig som båtköpare, så har vi gjort en BÅTVÄLJARE. Här kan man välja och jämföra olika båtfabrikat, modeller och priser mot varann, och på så sätt i varje fall kunna bilda sig en uppfattning om vad som passar just dig och ditt behov. Naturligtvis så skall du ju inte bara köpa båt baserat på info från webben, men det kan vara en bra början.

Bästa andra handsvärdet:
Att sälja båten är väl kanske inte det första man tänker på när man just är i färd med att köpa. Men hur det än är så kan det ju någon gång bli aktuellt att sälja, eller byta upp sig till något annat. Då är det viktigt att man valt rätt fabrikat. Att skandinaviska båtar i så gott som samtliga fall håller en betydligt högre kvalite än andra är en gammal sanning som står sig. Vi nordbor har av tradition haft betydligt högre ställda krav på en båts utförande och hållbarhet än vad man haft från andra länder. Inköpspriset för en skandinav är kanske därför något högre, men du kan också utgå från att du också får betydligt bättre betalt för den när du skall byta eller sälja. Och den är också betydligt mera lättsåld, och attraktiv på beg marknaden.

Köp från en etablerad handlare:
Det har skett mycket stora svängningar i båtbranschen genom åren och så snart det är högkonjunktur har vi kunnat se en mycket kraftigt nyetablering av företag som tycker det verkar kul att ”kränga båtar”. Inte sällan är det samma företag som försvinner lika snabbt när det trögar till det minsta igen. Förklaringen är enkel eftersom båtbranschens svängningar kräver att företagen har en mycket stabil ekonomisk grund, något som som ofta tar åtskilliga år för hinna bygga upp.

Konsumentlag, miljöregler och garantier:
Väljer du att handla från ett företag som är ansluten till Sweboat,(båtbranschens riksförbund) så har detta företaget tagit på sig att följa dessa och många andra grundläggande krav för ett bibehållet medlemskap.

Service och auktoriserad verkstad;
Minst lika viktigt som att välja rätt båt så är det att veta om företaget har tillräckliga resurser att kunna ta hand om dig och din motor om något skulle inträffa. Att serviceverkstaden verkligen är auktoriserade av motortillverkaren och därför skall ha nödvändig utbildning och alla de specialverktygen som åtgår för att kunna göra ett fullgott arbete.  Detta är också en förutsättning för att tillverkarens garanti skall gälla.

Leverans och provkörning:
Innan båten skall levereras så måste den provköras i sitt i sjön för att finna eventuella felaktigheter eller för att efterjusteringarna kan utföras innan kunden övertar båten. Att sedan säljaren ihop med kunden går igenom båten, provkör tills det att kunden anser sig besitta nödvändig kunskap för att ta över på egen hand, är också ett grundläggande krav.

Gräddfil:
De kunder som väljer att handla från ett företag som uppfyller samtliga ovan kriterier, kan också räkna med att få en egen gräddfil om något inträffar under säsongen.  Naturligtvis försöker verkstäderna hjälpa så många som möjligt, men har man fått det förtroendet att få bli kundens leverantör av båt, så innebär ju detta att det råder högsta möjliga prioritet om problem skulle inträffa under säsong.

Viktigt helhet:
Att äga en båt innebär kanske att man efterhand vill utrusta den med lite extra tillhör, få råd och tips och kanske även vill ha hjälp att få en trygg förvaring av båten under vintern. Välj då en handlare som har alla dessa förutsättningarna, så kommer du att få ett bekymmersfritt båtliv, och du kan bara njuta av ditt båtliv-och köra med din båt vart du vill.

Välkommen till vår 71:a säsong
Alla vi som arbetar på GBM Marin har som målsättningen att uppfylla, och helst överträffa alla de punkterna ovan. Vi är ett stort antal medarbetare, var och en med sin egen special kunskap som kommer att göra allt vi kan för att uppfylla dina förväntningar. Prova oss du också.

Men börja gärna med att besöka: BÅTVÄLJAREN HÄR

Facebook